Leta i den här bloggen

söndag 1 januari 2017

Vad är religion?

Jag förmodar att du redan funderat mycket över vad religion är. På egen hand, men förhoppningsvis också i skolan med din förra religionslärare. Här kan du lyssna på en föreläsning om vad religion är. https://www.youtube.com/watch?v=7oRK-dHcuFI

Religion är många saker. Den kan till exempel förklaras utifrån de funktioner de har i en människas liv. Till exempel att den skapar gemenskap och trygghet, rädsla eller lydnad. Eller att den till exempel inger hopp om ett bättre liv, en bättre värld.

Religion kan sägas utgöras av flera delar. Här har jag försökt sammanfatta några av dem:
  • TRO PÅ EN  HÖGRE MAKT (eller flera)
  • URKUNDER ("heliga" texter eller muntligt traderade berättelser)
  • PRAKTIK, det vill säga hur man lever religionen genom traditioner, normer, regler, ritualer, ceremonier, högtider, bön osv.
  • LIVSÅSKÅDNING, det vill säga synen på människan (djuren och naturen), synen på livet och döden, synen på vad som är sant och vad som är falskt, synken på kunskap osv.
  • ETIK, det vill säga synen på vad som är gott och ont, hur livet bör levas på ett gott sätt.

Ett litet funderingstillägg:
Sedan finns ju också en spänning mellan dem som praktiserar en religion och dem som utövar makt inom religionen i fråga. Det vill säga vanliga "troende" och dem som innehar ett ämbete, till exempel är präst. Vem är det egentligen som bestämmer vad religionen står för och vem bestämmer om t. ex.  regler ska förändras? (rätt till kvinnlig prästvigning, abort och kärlek mellan homosexuella osv.) Och vem tolkar urkunderna (texterna och berättelserna)? Ett ganska vanligt svar är att de som har makt är ofta också de som "äger" urkunderna (texterna). Och att dessa för det mesta är män som inte vill släppa ifrån sig makten över vad religionen står för och vilka regler andra ska anpassa sig efter.

Om vi nu säger att en religion och dess urkunder förvanskats (det vill säga förändrats till det sämre), av en lång period av patriarkala samhällen. Kan man då revidera (=förändra, skriva om) urkunderna så den här könsmaktsordningen förändras? Liksom rensa urkunderna och religionens tro och praktik på bland annat kvinnoförtryck? Hur ska man då göra? Och vem ska göra det? Det här är naturligtvis väldigt svåra frågor. Men intressanta, tycker jag.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.