Leta i den här bloggen

fredag 27 januari 2017

Vad man med fördel kan tänka på

Religionsundervisning är ju som du vet INTE alls korvstoppning av en massa så kallade fakta. Men du behöver i och för sig rätt mycket kunskap för att kunna förstå hur olika människors identiteter, livsåskådningar, moraliska övertygelser och liv både kan likna varandra och skilja sig åt. 

Och vad är egentligen "kunskap"? Kanske att synagogan är judarnas gudstjänstlokal, att en rabbin är en judisk skriftlärd eller att man har vet hur det kommer sig att landet Israel i dag finns och hur tillståndet är där för olika palestinier och judar osv. Men det viktiga är ändå att du kan använda dina kunskaper för att tänka kring vad det beror på att en människa formas till att bli just den hon är. Och hur den här människan i sin tur kan påverka andra runtomkring henne och även samhälleliga strukturer. Viktigt är också att du får tid att fundera över och lära dig om hur man inom olika religioner och livsåskådningar kan leva, bete sig, tro, känna och tycka både på likartade sätt och på vitt skilda sätt.

Ibland är till och med skillnaderna större mellan människor inom samma religion än mellan människor från olika religioner. Jag menar att jag, som kvinna närmare 50, från Gästrikland, ateist, vegetarian, från arbetarklass men med långa akademiska studier bakom mig, uppvuxen i ett land med en kristen historia och så vidare........ ju kan ha mer gemensamt med en viss människa från en helt annan religion, geografisk plats osv. än med till exempel någon jag gått i samma klass med sedan jag var 6 år.... Så KAN det alltså vara. Men även det motsatta!

Så när du läser och lyssnar på saker om judendomen har jag några tips:
Jämför hela tiden med:
  • vad du TROR, KÄNNER, LÄNGTAR EFTER, ANSER VARA VIKTIGT, SANT OCH RÄTT
  • hur du LEVER, vad du GÖR, hur du BETER dig
  • vad/hur man som en person som är anhängare av (eller formad av) en kristen, muslimsk, hinduisk, buddhistisk eller annan tro/religion/livsåskådning kan tänkas TRO, KÄNNA, LÄNGTA EFTER och TYCKA...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.